неделя, 18 февруари 2024 г.

Убиецът с чаровната усмивка чукна 60 години

Всеки нападател обикновено има своя запазена марка при изразяване на радостта си след отбелязване на гол. Някои дори проявяват забележителни актьорски качества. Бебето, който стана на 60, обаче беше различен.
Шестият голмайстор в историята на националния отбор на Бразилия по-скоро реагираше романтично. Бебето е вкарал над 400 гола през кариерата си, след които празнуваше с чаровна усмивка. В мига на върховен екстаз бе толкова искрен и неподправен по детски, че дори не можеше да подразни съперниците. Затова спокойно може да бъде обявен за убиеца с чаровната усмивка.

Специално с едно свое характерно действие Бебето впоследствие намери много последователи. По време на триумфа на селесао на Мондиал’94, след като се разписа при успеха в четвъртфинала срeщу Нидерландия (3:2), той изтича по крайната линия, имитирайки с ръце люлеене на бебе, а към жеста му се присъединиха Ромарио и Мазиньо.

„Най-хубавото беше, че беше напълно спонтанно. След като вкарах този гол, си помислих за жена ми и сина ми Матеус. От трите ми деца само на неговото раждане не присъствах. Тогава реших да му изпратя съобщение и да направя пред камерите жеста, все едно съм го прегърнал. Изненадах се, когато Ромарио и Мазиньо дойдоха и направиха същото. Получи се много сладко и оттогава мнозина го правят“, спомня си Бебето.

Нападателят бе крехък на вид, но смъртоносен в наказателното поле и при минимално открила му се възможност. Умен, с бърза мисъл и скорост той не бе типичният консуматор, а на моменти дори опортюнистичен. Владеейки абсолютно всички видове удари, в допълнение техниката му позволяваше брилянтно да дриблира, което го превръщаше в истински кошмар за защитниците и вратарите.

Бебето е роден на днешния ден в Салвадор, столицата на щата Баия. Подвизава се основно като централен нападател, но също така атакува от втора линия и действа като офанзивен халф. През 1981-ва започва при младежите на местния Витория, а две по-късно е изтеглен при мъжете. Въпреки това през същата година напусна в посока Фламенго. Преди да се премести в новия си клуб, той отбелязва 7 гола за Витория.

С гранда от Рио де Жанейро става два пъти шампион на Бразилия, след което се премества в другия клуб от града – Васко да Гама. С мореплавателите добавя още една титла. Бебето хваща окото на скаутите на Ла Коруня и поема към Европа. Най-силните години на нападателя са именно при галисийците. През сезон 1992/93 г. спечели трофея „Пичичи“ с 29 гола, като се превърна е в първия футболист в историята на Ла Лига, който се е разписал срещу всички участници в кампанията. Бебето вдигна Купата на краля и Суперкупата на Испания, като се превърна в идол за феновете на Супер Депор.

След като напусна Ла Коруня, клубната му кариера беше непостоянна, преминавайки през Фламенго, Севиля (където изигра само 6 мача), Витория, Крузейро, Ботафого, мексиканския Торос Неса, японския Кашима Антлърс, за да приключи в саудитския Ал Итихад  през 2002 г.

С националния отбор на Бразилия (до 20 г.) Бебето става световен шампион през 1983 г. На турнира в Мексико негови съотборници са Алойзио, Джеовани, Жоржиньо и Дунга. Дебютът му при мъжете е две години по-късно при 0:1 срещу Перу. Любопитно е, че първият му гол е също срещу инките при 4:1 в контрола през 1989-а. Тази година му е най-резултатната в селесао. Бебето се разписва 10 пъти в 18 мача. А върхът бе спечелената Копа Америка, като приносът на нападателя бе 6 гола.

През 1988-а е включен в селекцията за Игрите в Сеул. В Южна Корея губи спора за титлата срещу СССР (1:2 след продължения), но се ражда забележителното му партньорство с Ромарио, което ще изведе селесао до четвъртата световна през 1994-та (3:2 след дузпи във финала срещу Италия).

Бебето неслучайно е смятан за един от най-добрите играчи, родени някога в Бразилия. Също така си е заслужил мястото сред 100-те най-добри футболисти на всички времена. Интересен е фактът, че в 29-те мача в които се е разписал, националният отбор е загубил само един – 1:2 срещу Норвегия на Мондиал’98.

След прекратяването на състезателната си кариера Бебето се пробва като треньор. Авантюрата му начело на Америка Рио де Жанейро продължи само два месеца – от 16 декември 2009 г. до 13 февруари 2010 г. Оттам  бившият нападател, подобно на партньора си в националния отбор Ромарио, нагази в политиката и бе избран за депутат от Демократическата работническа партия.

Юлиян Димитров, temasport.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар