понеделник, 25 ноември 2013 г.

Вижте най-великата неразказана история във футбола (ВИДЕО)

Неговата кариера продължава повече от две десетилетия, има над 600 мача в професионалния футбол. Признат е за един от най-добрите вратари на 90-те години, когато конкуренцията на този пост е повече от убийствена.

Стартът на един голям вратар, напълно изненадващо за всички е като защитник. В малък аматьорски клуб се стига до куриозната ситуация, че вратарят на отбора не идва за мач. Най-безполезният защитник е сложен на вратата, за да не се налага да влиза в игра и да пречи на останалите си съотборници.

Така започва пътя на великия Томас Равели в професионалния футбол. По ирония на съдбата един безполезен защитник, става велик вратар и пример за подражание. Една история, която не се знае, а трябва, защото тя може и трябва да даде кураж на много отписани футболисти.

„Титанът“ на вратата на шведския национален отбор има 143 мача за страната си. Доскоро той бе рекордьор по този показател. Неговото постижение бе подобрено от защитника Андерс Свенсон (146 мача).

Вратарят на Испания и Реал (Мадрид) Икер Касийяс подобри още един рекорд на Томас Равели. Испанецът вече стана рекордьор сред европейските си колеги по брой мачове за националния отбор.

Постижението стана факт, след като стражът излезе като титуляр за "ла фурия" в контрола с Хаити в Маями. Този двубой беше под №144 за Касийяс с националната фланелка. Досегашният рекорд от 143 срещи принадлежеше на шведския вратар и беше постигнат в годините между 1981 и 1997 година.

Равели не е любимец на много футболни фенове у нас, защото неговите блестящи изяви попречиха на Христо Стоичков да заеме еднолично първото място в класирането при голмайсторите на Мондиал '94. Тогава в спор за третото място Швеция стигна до бронзовите медали (такива бяха дадени и на България, въпреки четвъртото място за последен път в историята на световните първенства). Равели попадна и в идеалния отбор на САЩ '94, като резерва на Мишел Прюдом.

Равели обаче не попречи на Боби Михайлов да стане част от идеалния състав на световното в САЩ. Най-добрите 11 състезатели и техните резерви са определени след четвъртфиналите. Боби не попада сред най-добрите, защото въпреки блестящите му изяви в мача с Мексико, конкуренцията е безмилостна в лицето на Прюдом и Равели.

Роденият на 13-ти август 1959 г. Томас започва кариерата си през далечната 1978-ма и играе до 1998-ма година. Равели е направил безброй велики мачове, но най-силните му изяви и незабравими моменти си остават по време на славното американско лято през 1994 г. Световното тогава е славно, не само за България, но и за Швеция.

„Футболът въобще не ме интересува, освен ако не става въпрос за демонстративни мачове“, споделя Томас Равели, но той има още какво да даде на тази велика игра.

LIVENEWS.BG / Николай Георгиев

Няма коментари:

Публикуване на коментар