петък, 13 юли 2018 г.

ЧУДОТО ОТ 1994: Когато България надви Германия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Каква сензация само: малка Хърватия победи Англия на Световното първенство в Русия. През 1994 година подобно чудо изживя и България, когато на първенството в САЩ Стоичков и компания надвиха германците.



Да погледнем 24 години назад - през юли 1994 на Световното първенство в САЩ един срещу друг застанаха отборите на България и Германия, пише изданието "Sportnews" и припомня за четвъртфиналния мач, който влезе в историята като най-големия успех на българския футбол.



„Убийството на гиганта бе извършено на Джайънтс стейдиъм" - така британският "Индипендънт" описа навремето сензацията, разиграла се в Ню Йорк. В този драматичен мач световните шампиони от Германия изненадващо бяха принудени да свият платна още на четвъртфинала на Световното първенство в САЩ. Така за първи път от 1978 година германските национали не успяха да стигнат до финала. Днес вече знаем, че подобна съдба ги сполетя и сега на Световното първенство в Русия.


Шок за едните, чудо за другите - до 1994 година България никога не беше печелила мач на Световно първенство, отбелязва германското издание и коментира: "Именно това е най-невероятното - екзекуцията на германците бе извършена не от някой футболен гигант като Бразилия, Аржентина или Италия, а от аутсайдера България, която участваше на Световно първенство едва за шести път, а в САЩ постигна първата си победа на състезание от този ранг".

72-те хиляди футболни фенове, събрали се на този горещ юлски ден на "Джайънтс стейдиъм", проследиха едно сравнително скучно първо полувреме, през което макар че показаха надмощие, германците не успяха да пробият българската защита, припомня изданието и продължава: "През второто полувреме обаче нещата се промениха. След реализираната от Лотар Матеус дузпа всички вярваха, че митът за непобедимия тим на Германия ще се потвърди за пореден път. 

Но само в рамките на броени минути се случи нещо немислимо: с попадението на Стоичков в 75-ата минута и с последвалия само 180 секунди по-късно победен гол на Лечков българите изхвърлиха световните шампиони от първенството", пише изданието и припомня, че победният ход на българските национали приключва три дни по-късно, когато на полуфинала България губи срещу Италия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар