петък, 14 юли 2017 г.

1994 САЩ - лудото българско лято

Петнадесетото световно първенство по футбол ще се помни от всички българи като нашето първенство. Защото тогава, в лудото американско лято, не само че България взе първата си победа на световни шампионати, ами и стигна до четвъртото място в света и не беше далеч дори от финал. Признанието за нашите е и световно – Христо Стоичков става голмайстор на турнира заедно с руснака Олег Саленко, а Камата, заедно с Красимир Балъков, попада в идеалния отбор на първенството редом с футболни колоси като бразилците Ромарио и Карлос Дунга, като италианците Роберто Баджо и Паоло Малдини и като "Марадона на Карпатите" Георге Хаджи.

В Щатите схемата на турнира се запазва – 24 отбора, в по шест групи, с продължаващи на осминафинали първите два отбора в група плюс четирите най-добри трети. Първенството пропускат световни сили като Англия и Франция – англичаните са елиминирани в квалификациите от Холандия и пряк свободен удар на Роналд Куман, а България шокира Франция насред "Парк де Пренс" с гол на Емил Костадинов в последната секунда. Драмата за Франция е пълна, защото в последните си две домакинства "петлите" се нуждаят от само една точка, за да се класират. Те обаче губят първо от Израел с 2:3, като Израел не играе за нищо, а след това и ние "оскубваме петела" след великолепния изстрел на Костадинов в последната минута. Участници на първенството са Аржентина, Белгия, Боливия, БРАЗИЛИЯ, България, Германия, Гърция, Ейре, Испания, Италия, Камерун, Колумбия, Мароко, Мексико, Нигерия, Норвегия, Румъния, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Холандия, Швеция, Швейцария, Южна Корея.
Групова фаза
В груповата фаза трагедията се нарича Колумбия. Южноамериканците, които се класират за първенството като отбор номер едно в Южна Америка, не преминават груповата фаза. Нещо повече – те губят от САЩ с 1:2 след автогол на Андрес Ескобар, който е разстрелян десет дни след мача в Меделин. В група B запомнящ се остава мачът на Русия с Камерун, в който Олег Саленко вкарва пет гола и заедно със Стоичков печели голмайсторския приз на първенството. Русия обаче отпада, защото губи от Бразилия и Швеция. Разбира се, група D е най-интересна както за нас, така и на шампионата. В нея участваме и ние, а на върха в крайна сметка с по 6 точки се оказват Нигерия, България и Аржентина. Нашите почват с 0:3 срещу африканците, след като гол на Стоичков от фаул не е зачетен, защото ударът е непряк, но след това смазваме с 4:0 Гърция и в решаващия мач бием разколебаната от изгонването на Марадона за положителен допинг тест Аржентина с 2:0 благодарение на голове на Стоичков и Сираков. В група E и четирите отбора завършват с по 4 точки, като големият губещ е Норвегия, която отпада заради головата си разлика 1:1 за сметка на бъдещия финалист Италия. Италианците падат шокиращо от Ейре с 0:1 след гол на Рей Хаутън от дистанция, който прехвърля Джанлука Палиука. В група F голямата изненада е Саудтиска Арабия, която печели срещу Белгия и си извоюва второто място.
Осминафинали
На осминафиналите футболното шоу продължава с пълна сила. Северните ни съседи от Румъния елиминират Аржентина с 3:2. Паметен остава голът на Джика Хаджи за 3:1 – той прехвърля от фланга излезлия неразчетено аржентински вратар Луис Ислас. Хаджи подава и за първия гол на Думитреску, който вкарва общо два в мача. Аржентинците отвръщат с попадения на Габриел Омар Батистута от дузпа и на Абел Балбо, но това се оказва недостатъчно.
В голов трилър се превръща и мача на световните шампиони Германия срещу Белгия, завършил също 3:2. Там големите звезди са Руди Фьолер с два гола и Юрген Клинсман с един, като двамата собственоръчно елиминират вдъхновените белгийци. Разбирателството между Фьолер и Клинсман е наистина страхотно, като голът на Клинсман е най-доброто доказателство – тогава Фьолер, който всъщност владее топката и може да стреля, се спира навреме, виждайки как Клинсман е набрал скорост и е в по-добра позиция и Юрген разстрелва по диагонала Мишел Прюдом за 2:1.
Не по-малко интересен е мачът между Нигерия и Италия. "Суперорлите" водят до 88-ата минута с 1:0 след гол на Емнауел Амунике, но тогава блесва геният на Роберто Баджо, който на това първенство собственоръчно закарва скуадра адзура до финала. Баджо изравнява с прецизен далечен удар, а в продълженията от дузпа прави обрата пълен.
Разбира се, за нас, българите, паметен си остава мачът с Мексико. Него го печелим след дузпи, след като Стоичков открива резултата още в 6-тата минута, разстрелвайки Хорхе Кампос благодарение на брилянтен извеждащ пас на Ивайло Йорданов. В 18-ата обаче сирийският съдия Джамал Ал Шариф си измисля дузпа за Мексико, която Гарсия Аспе реализира с удар право в горния ляв ъгъл. Заради тази дузпа в Софийския университет „Св. Климент Охридски” на следващия ден масово късат сирийски студенти на изпити по всякакви специалности. В крайна сметка стигаме до елиминационни дузпи, където Боби Михайлов спасява ударите на Бернал и Родригес, а Гарсия Аспе бие по познатия от редовното време начин, но пресилва и топката близва горната греда по пътя си към трибуните. Хорхе Кампос хваща удара на Краси Балъков, но след това Бончо Генчев, Дани Боримиров и Данчо Лечков правят показно на дузпи с точни удари високо под гредата – в центъра, вдясно и вляво, които нисичкият Кампос няма как да достигне.
Драматичен е и мачът на Бразилия със САЩ, който кариоките печелят с гол на Бебето. Бразилците успяват да продължат, след като играят дълго време с десет души заради крайно груб и глупав фаул на Леонардо, който е наказан за цели четири мача. Червеният картон е отсъден от френския съдия Жоел Киню, който става една от най-черните фигури за нашия футбол.
Четвъртфинали
На четвъртфиналите големият сблъсък е Бразилия – Холандия 3:2. Всичките голове падат през второто полувреме, като холандците се връщат от пасив 0:2, но Бранко с топовен шут ги лишава от надеждите им. Разбира се, изненадата я правим ние с отстраняването на световния шампион Германия, при това след пълен обрат от 0:1 до 2:1. Германците определено не очакват играта, която показваме и още в 15-тата минута Краси Балъков удря гредата. В началото на второто полувреме Йордан Лечков фаулира Клинсман в наказателното поле, а Матеус реализира. Германия вкарва и втори гол чрез Фьолер, но от засада и той е отменен. За да дойдат най-великите три минути в историята на националния ни отбор по футбол.

Първо в 75-тата минута Христо Стоичков изравнява след прецизен пряк свободен удар, който Илгнер дори не вижда, а след това Йордан Лечков с летящ плонж с глава вкарва победното попадение, избрано и за най-красив гол на първенството. Много драматичен е и мачът между Румъния и Швеция, в който скандинавците печелят с 5:4 след дузпи при 2:2 в редовното време и продълженията. Футболните естети никога няма да забравят гола на Томас Бролин в 78-та минута, когато шведите разиграват триково пряк свободен удар и топката е копната от Хакан Милд за стоящия в стената Бролин, който се извърта, хуква напред и от воле разстрелва Флорин Пруня. Именно Пруня закопава своите в 115-тата минута, когато Кенет Андерсон го надскача в наказателното поле и с глава изравнява за втори път. При дузпите фаталният пропуск е на Белодедич.
Полуфинали
В полуфиналите гениалният Ромарио отстранява Швеция след гол в 80-тата минута, а ние губим от Италия с 1:2 благодарение на френския съдия Жоел Киню. Италианците ни смазват в първите 30-тина минути, когато Роберто Баджо вкарва два брилянтни гола – първо с фалцов удар от границата на наказателното поле в долния ляв ъгъл на Боби Михайлов, а след това по диагонал сам срещу Михайлов след много хубав извеждащ пас. Между двата гола Деметрио Албертини трясва дясната греда след страхотен удар от дистанция с външен фалц. След тези минути обаче нашият отбор се съвзема и минута преди края на полувремето мощен пробив на Наско Сираков през трима италианци е спрян от Алесандро Костакурта с фаул в гръб – дузпа. Тя е реализирана от Стоичков, а през второто полувреме Италия вече брани резултата. В средата на полувремето Костадинов е изведен страхотно отдясно в наказателното поле, чуква топката в опит да прехърли връхлитащия го Костакурта и италианският защитник с ръка, като баскетболист, спира топката. Киню обаче замълчава и ни лишава поне от продължения, а Италия отива на финал.
ФИНАЛ: Бразилия – Италия
Мачът не блести с някакви особени футболни достойнства, а с драмата на дузпите. И двете защити действат перфектно, като Ромарио и Бебето нямат шанс пред гола, а за Италия Баджо в продълженията си осигурява нелоша позиция, но е твърде уморен и стреля слабо в ръцете на Тафарел.
При дузпите проклятието застига италианците – техните асове Франко Барези, който играе на първенството след рекордно кратко възстановяване от скъсан менискус и Роберто Баджо пращат топката високо над вратата на Тафарел и по този начин коронясват Бразилия за четвърти път като световен шампион по футбол. Така италианският комплекс от кариоките се затвърждава с втори загубен финал от скуадра адзура в полза на селесао след 1970 година и 1:4.

СТАТИСТИКА:
Бразилия – Италия 0:0 (3:2 след дузпи)
При дузпите: Франко Барези (в аут над гредата), Марсио Сантос (Джанлука Палиука спасява), Деметрио Албертини (вкарва), Ромарио (вкарва), Албериго Евани (вкарва), Бранко (вкарва), Даниеле Масаро (Клаудио Тафарел спасява), Карлос Дунга (вкарва), Роберто Баджо (в аут над вратата).

БРАЗИЛИЯ: Клаудио Тафарел, Жоржиньо (22’ Кафу), Бранко, Алдаир, Марсио Сантос; Мазиньо, Мауро Силва, Карлос Дунга, Зиньо (106’ Виола); Бебето, Ромарио
Треньор: Карлос Алберто Парейра
ИТАЛИЯ: Джанлука Палиука; Антонио Бенариво, Паоло Малдини, Франко Барези, Роберто Муси (34’ Луиджи Аполони); Деметрио Албертини, Дино Баджо (95’ Албериго Евани), Никола Берти, Роберто Донадони; Роберто Баджо, Даниеле Масаро
Треньор: Ариго Саки

Голмайстори: Христо Стоичков, Олег Саленко – 6 гола
Най-добър играч на турнира:

Нападателят на Бразилия Ромарио печели наградата. Великият нападател е наистина запомняща се фигура – той успява да вкара над 1000 гола в професионалната си кариера и многократно заявява, че е по-добър от Пеле. Постижението му от 1000 попадения е оформено през 2007 година, но ФИФА отказва да го признае, защото в него влизат голове в юношески и приятелски мачове. За сравнение Пеле има 1281 гола в професионалната си кариера, а другите двама играчи с над 1000 гола са австриецът Франц Биндер, който е първият футболист с такова количество голове и Артур Фриденрайх.

Ромарио отива в Европа след Олимпиадата в Сеул през 1988 година, където печели сребърен медал с Бразилия и вкарва седем гола. Бразилецът е купен от европейския шампион ПСВ Айндховен и печели три пъти титлата на Холандия плюс две купи на страната, като през 1989, 1990 и 1991 година е голмайстор. В тези години особено запомнящ се е един негов гол срещу всепризнатия отбор номер едно в Европа Милан – Ромарио бележи, след като разиграва с гръб към вратата на 21 велики защитници като Франко Барези и Паоло Малдини. През 1993 година той преминава в Барселона, а там заедно с Христо Стоичков оформя една от най-забележителните нападателни двойки в историята на футбола. Той печели веднага титлата в Примера и играе финал за КЕШ в Атина, където обаче Барселона пада с 0:4 от Милан. В Барселона Ромарио е запомнен за вечни времена с хеттрика си срещу Реал (Мадрид) за 5:0 на "Ноу Камп". Може би най-добрият мач на бразилеца и Стоичков е в Шампионската лига през есента на 1994 година, когато Барселона смазва Манчестър Юнайтед с 4:0, а Стоичков бележи два гола, включително гол номер 100 в кариерата си за Барса, докато Ромарио вкарва един и асистира за втория гол на Камата след страхотен пас с пета.

Ромарио за малко не пропуска световното първенство през 1994 година след скарване с треньора на кариоките Карлос Алберто Парейра, но след като бразилците са на път да не минат квалификациите, той е върнат в отбора и помага за четвъртото място в зона Южна Америка, което е последното, даващо право на участие в САЩ’94.

Ромарио е известен и като голям женкар – още през 1985 година, когато играе в младежкия национален отбор на Бразилия, бива изхвърлен от състава точно преди световното първенство за младежи, защото треньорът го спипва в стаята му с момиче. Именно склонноста му към жените и алкохола го скарва непоправимо с треньора на Барселона Йохан Кройф и той напуска отбора след само две години. Ромарио пропуска и Световното първенство по футбол във Франция през 1998 година, като официалната причина е контузия, но и до днес се счита, че е скандал с треньора на тима Марио Загало. Според мнозина ако Ромарио беше играл в Париж заедно с Роналдо, Бразилия щеше да защити титлата си от САЩ’1994. След гол номер 1000, вкаран докато е играч на Васко да Гама, клубът му прави статуя преживе.

Интересни факти за първенството:

- САЩ’1994 е първенството, на което в сила влизат две от правилата на съвременната игра. Първото е забраната вратарите да играят с ръка, когато съотборник им върне преднамерено топката или когато им я хвърли от тъч. Второто е, че за победа в груповата фаза на турнира вече се дават 3 точки, а не 2, както досега.

- САЩ’1994 е най-посетеното световно първенство. Средно 69 хил. души гледат на живо мачовете от турнира, а общо почти 3,6 млн. зрители гледат шампионата на стадионите.
- За пръв път в историята финалът на световното първенство по футбол се решава след дузпи. Вторият такъв случай е Германия’2006.

www.worldcup2014.actualno.com

1 коментар: