неделя, 9 февруари 2020 г.

САЩ 1994: България четвърта в света

17 ноември 1993 г., стадион "Парк де пренс" в Париж. Едва ли има българин, който да не помни какво се случи в онази незабравима есенна вечер. Последният рунд на изпълнената с много обрати борба в VI европейска квалификационна група бе отредил на България да преследва само и единствено победата, ако иска да се нареди сред най-добрите 24 отбора в света.

В заключителната фаза на предварителните пресявки Франция и Швеция направиха едно гросмайсторско реми и решиха, че само те и никой друг от групата ще пътуват за САЩ. И в този миг като гръм от ясно небе идва победата на Израел над самонадеяните "петли" с 3:2. Изведнъж мисията стана възможна при условие, че повторим успеха на евреите. Голът на Кантона почти ни отчая, но Емо Костадинов ни върна в мача. Минутите се нижат, отчаянието чука на вратата. 

От екрана се чува как "още едно поколение талантливи български футболисти пропуска своя шанс", а Николай Колев - Мичмана изрича показателните слова: "Дълги години ще търсим толкова слаб френски отбор!" В този миг, докато колегата му изброява "екипа, реализирал предаването", Давид Жинола от фаул на десния фланг прави най-безумното центриране в своя живот и топката попадна у Емо Кременлиев. Той я праща напред при Балъков. Краси я насочва към Любо Пенев, който без забавяне намира връхлитащия в наказателното поле Костадинов. Следва кинжален удар и невероятен гол, последван от епохалните думи на Мичмана "Господ е българин!". За да започне американската приказка...

Когато Съединените щати са обявени за домакин на XV световно първенство, мнозина приемат скептично този избор. Великата игра не е особено популярна в страната на неограничените възможности и това дава повод на мнозина да прогнозират слаб интерес към проявата. Та в САЩ дори още няма професионална футболна лига!
Много скоро обаче става ясно, че "янките" са взели присърце форума. Привлечени са мастити спонсори, което гарантира огромни приходи. А когато печалбата е сигурна, американецът е всеотдаен.
Откриването е повече от помпозно. Популярността на футбола е нараснала до невиждани размери. Това е последният шампионат на планетата с 24 отбора, след 4 години те ще бъдат 32. Хавеланж успява с желязна ръка да ръководи ФИФА в заключителните години на мандата си.


В група "A" "янките" успяват да прескочат първото препятствие благодарение на изненадващата си победата си над Колумбия. За възпитаниците на Пако Матурана това е ново фиаското след 1:3 срещу Румъния на старта, което означава скоропостижно завръщане у дома. Същите футболисти преди по-малко от година размазват с 5:0 Аржентина в Буенос Айрес и я пращат на бараж срещу Австралия, спечелен благодарение на Марадона.

Бразилия и Швеция без напрежение преодоляват съпротивата на Русия и Камерун, които безславно напускат сцената. Италия по традиция прави всичко възможно да не излезе от групата си. Това е и първата сензация на тези финали - Ейре надвива "адзурите" с 1:0! Измъчена победа със същия резултат срещу Норвегия и измъчено 1:1 с Мексико класира Италия напред като трети в групата. Тук всички отбори са с 4 точки и въртележката в регламента изхвърля "викингите"...

След пет неуспешни опита България отива на турнира с надежда поне да запише първа победа на финалите. В групата ни са Нигерия, Аржентина, Гърция, като присъствието на съседите ни дава основание за оптимизъм. "Не можем да загубим от Нигерия, а Гърция винаги е била по-назад от нас във футбола. Важен е мачът с Аржентина" - отсече Пената преди старта. Е, пообърка се малко, но тогава още не беше станал Стратега. Аржентина разгроми южната ни съседка с 4:0 - хеттрик на Батистута и великолепен гол на Марадона.

Сега ние сме на ход. Еуфорията преди мача на нашите на "Котън Боул" в Далас е тотална. Два и половина след полунощ на 22 юни в България е светло като ден. Започваме устремно - пропуски на Емо и Ицо и... Йекини откри за Нигерия. Камата изравнява от пряк свободен, но се оказва, че е непряк. Грешка на Хубчев води до нов гол на Амокачи, а Амунике ни довършва с летящ плонж малко след почивката. 

Ужасяващо начало, но както каза Боби: "В Мексико почнахме добре, а свършихме зле, да се надяваме, че сега ще стане обратното." Аржентина губи 0:1 от Нигерия, но стигна до обрат с два великолепни гола на Каниджа и блестяща игра на Марадона. "Трябва ни равен с Аржентина" - гласяха заглавията в пресата, след като разгромяваме Гърция с 4:0. Най-после - първа победа, ликуй, народе!

Национални трибагреници се веят във всички точки на Родината, а хиляди хора изпълват улиците. А сега наред е Аржентина. Дали ще ни даде безценната точица? Все пак първото им място е сигурно, а и ако са първенци в група "D", на осминафинала срещат Италия... Алфио Базиле усети това и май реши да не се натяга излишно - минимално 0:1 и лек мач с Мексико в следващата фаза. Сметките се очакват без кръчмар. Ден преди мача Марадона е хванат за втори път със забранени стимуланти и изваден от турнира. Шокът при "гаучосите" е тотален и нашите бият с 2:0 след голове на Ицо и Наско. Аржентина остава трета, защото Нигерия бие Гърция. Късният гол на Амокачи пренарежда класирането в групата.

Германия и Белгия откриват осминафиналите  с приятен мач помежду си, преминал под знака на ветерана Руди Фьолер, забил 2 гола. В тренировъчно темпо Испания прегазва Швейцария с класическото 3:0.  Разсипана от скандала с Марадона и контузията на Каниджа, Аржентина се среща с нов балкански тим - Румъния. Без своите партньори, Батигол осиротява в атака, но въпреки това Аржентина достойно участва в най-зрелищния мач на тези финали. Думитреску се разписва два пъти, но двигателят на румънците е Джика Хаджи, наричан Марадона на Карпатите.

Навръх националния си празник американците измъчват пределно фаворита Бразилия. "Златистите" уж държат инициативата, но чисти положения пред вратата на Тафарел пропускат и Балбоа, и Калигури, и  Лалас... Леонардо е изгонен за удар с лакът преди почивката, но "селесао" се измъква от ада с гол на Бебето.
Италия пък е на път да загуби от Нигерия след груба грешка на Малдини, помогнала на Амунике да открие. Роберто Баджо обаче спасява "адзурите", което ще му стане навик оттук нататък.
За втори път след 8 години България и Мексико един срещу друг на осминафинал. Тогава "ацтеките" бяха домакини, сега - почти. Останал без защитници, Пената предприема абсурден на пръв поглед ход - нападателят Ивайло Йорданов играе като стопер. Нещо повече - той хвърля изумителен пас на Ицо и левачката на Камата забива неспасяем гол във вратата на Кампос в самото начало. 
Хорхе Кампос
На сцената обаче излиза сирийският съдия Джамал ал Шариф. Следва смехотворна дузпа, която Гарсия Аспе превръща в гол. Веднага след почивката гони Кременлиев за "неправилно дишане", но след няколко минути възстановява равновесието и част от достойнството си. При дузпите "този невероятен Боби Михайлов" отчайва мексиканците и довежда България до още една безсънна нощ...

"Европа бие останалия свят - 7:1" - тръби пресата на Стария континент. "Отново сами срещу всички" - опонират им бразилците преди четвъртфиналите.

Италия лъже Испания с 2:1 в средиземноморското дерби, благодарение на победния гол на "малкия гений" Роберто Баджо, както го нарече Краля Пеле. В аналите остава безумният пропуск на Хулио Салинас сам срещу Палиука. И в ответната атака Роби Баджо не бърка...


Холандия брани европейската чест срещу Бразилия. След нулево равенство до почивката головете падат един след друг. "Селесао" печели с 3:2, но при два от головете остава съмнения за съдийска помощ.

На "Джайънтс Стейдиъм" в Ню Йорк България изиграва най-великия мач в своята история. Германия, шампионът от 1990 г., напуска борбата, победен от Пеневата чета! Само за три минути между 75-ата и 78-ата пасивът от гола на Матеус е заличен. Всички в този ден са герои - и Боби Михайлов, и Трифон Иванов, обезличил Клинсман, и Фьолер, и Златко Янков, асистирал за победния гол, голмайсторите Ицо и Лече... Всички те допринасят за елиминирането на Германия, чийто символ стават сълзите на Клинсман. А немските журналисти за три минути разбират какво значи "айнц, цу цвайн, цу дрън" - нещо, което не схванаха след три дни ровене из речниците...
Клинсман 
Три дни по-късно американската приказка свършва срещу Италия. Не успяхме да отразим гения на Баджо, отбелязал 2 пъти в мрежата на Боби Михайлов, шансове имаха още Албертини (уцелил гредата), Донадони, Малдини... Ицо връща един гол от дузпа за събаряне на Сираков, но той остава само почетен. След почивката "адзурите" удържат резултата, макар и с цената на неотсъдена дузпа за игра на Костакурта.
"Жоел Киню си отмъсти за Франция", "Ограбиха ни", "ФИФА е мафия", бяха коментарите на родната преса. В другия полуфинал Бразилия тотално превъзхожда Швеция, но бие само с 1:0. Шведите изграждат истински вал пред вратата на Томас Равели, но той рухва след нехарактерния за нисичкия Ромарио гол с глава.

Големият финал между Италия и Бразилия е факт! За съжаление запомнящите се моменти в него са доста малко. Това е първият и единствен досега, завършил 0:0 и определил шампиона с дузпи. Италианците бъркат три пъти, бразилците само веднъж и равновесието вече е нарушено - Бразилия има четири титли срещу три за Италия и Германия...

Няма коментари:

Публикуване на коментар