неделя, 7 септември 2014 г.

Легендата Лечков: Бием Азербайджан и се класираме за Европейското

Вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков очаква победа над Азербайджан в първия мач на България от битката за Евро 2016 във Франция. Бившият полузащитник говори в интервю за ТВ+ за шансовете ни за класиране на шампионата, както и за свършеното от треньора Любослав Пенев.

- Националният ни отбор стартира участието си в евроквалификациите с гостуване на Азербайджан. Какви са очакванията ви?
- Очакванията ми са да стартираме с победа и да се класираме. Ясно е, че няма да е лесно, но мисля, че вече имаме началото на изграден отбор, който може да играе и да се противопоставя на по-големите отбори. Показахме го, всички го видяха.

- Как ще се отрази отсъствието на контузените играчи и капитана Ивелин Попов, който получи травма в последната тренировка?
- Безспорно контузиите на някои основни играчи ще се отразят на цялостния облик на отбора. Все пак смятам, че има достатъчно добри футболисти и като качество, и като брой играчи, които са равностойни и ще могат да свършат работата, за която са повикани в националния отбор. Трябва да се съобразяваме с тази ситуация и да превъзмогнем липсата на контузените. Това е положението и не можем да направим друго освен тези, които ще ги заместят да дадат всичко от себе си да излезем с положителен резултат.

- С оглед представянето ни в предишните квалификации и това, което беше свършено в националния отбор, имаме ли потенциал да сме конкурентни на съперници като Италия, Хърватия, Норвегия?
- Разбира се! Все пак видяхте в предишни мачове с Италия и в голяма част от други мачове дори надигравахме противника. Имаме потенциал и мисля, че е нормално да очакваме да се представим добре и да се противопоставим с успех на тези отбори сега. И не е само този мач, в много от срещите се видя израстване и аз вярвам, че можем, дори и много повече и ще го показваме във всички мачове.

- Отборът ни не разполага със звезди, които да са водещи фигури в клубовете, в които играят. На какво ще разчитаме, за да постигнем целта – участие на еврофинали?
- Ще разчитаме на отбора, на екипа, който вече е изграден и сработен. Разчитаме всеки един мач да вкараме един гол повече от противника, в кръга на шегата разбира се, но аз твърдо вярвам и от това, което ми е като наблюдение сега имаме смяна на поколения имаме не лош отбор. Сега е моментът момчетата да се докажат. Мисля, че показахме израстване след идването на Любо Пенев, разбира се най-вече в игрови план и начинът, по който отборът се държи и противопоставя във всеки мач без значение срещу кого играем. Вижда се, че това е правилната посока, в която трябва да се работи и мисля, че досега и играчите го показаха.
На футболистите разчитам най-много, не може да се разчита на случайности. Вие от студиото, ние от трибуните няма как да влезем да играем, те играят долу на терена. Ако играят добре и се класирать ще стана по-големи звезди, по-големи футболисти и ще се котират по-добре.

- Много пъти в годините назад при различни треньори се говореше, че футболни президенти се опитват да влияят или налагат на селекционерите на националния отбор определени играчи в представителния отбор. Вие като отговорник за националните отбори смятате ли, че треньорът успява да се опази от такъв вид опити?
- Въпросът дори бих казал е малко несериозен! Отдавна не е имало такива случаи. Поне аз не се сещам. Казвам, че е малко несериозен, защото всеки, който познава Любо Пенев, знае, че това няма как да стане и на него няма как да се влияе. Добре знаете неговия характер и не мисля, че някой би посмял да прави подобни неща. Самите футболни президенти разбраха, че колкото и да искат човек трябва първо да играе и да се доказва в отбора си, да показва постоянство и после в националния отбор когато е, трябва да играе. Дори като погледнете играчите, които попадат в неговия списък, се вижда, че това са хората които в определените периоди наистина са най-заслужили и във нужната форма, за да са в националния отбор. Мисля, че Любо даде възможност на много голям кръг от футболисти, не е сериозно, че ми задавате рози въпрос. На Любо няма кой да му повлияе, пък и ние като ръководство сме направили всичко възможно да има спокойствие в тази насока.

- Какво според вас основно промени Любо Пенев откакто застана начело на отбора?

- Видно е от всички, че наистина заприличахме на отбор, такъв какъвто искаме да виждаме. Разбира се има още много работа, но доброто начало е дадено. Един отбор, който на практика започна своето изграждане с много нови хора в него. Вижда се увереност в говоренето, държанието и реална оценка, самочувствие каквото трябва да демонстрираме и така трябва да бъде. Но това е едно начало и още дълъг път за извървяване има.

- Вие самия как виждате бъдещето на този отбор? Да, на всички ни се иска да го видим на големи първенства, но от предишните квалификации започна изграждането на този нов отбор едва ли не на ново? Готови ли сме вече за такова нещо?

- Аз съм вечен оптимист по принцип, но в момента реално самата ситуация в държавата ни не е добра. Не искам да политизирам, но трябва да се работи първо много по клубовете, в детско-юношеските школи. Така или иначе имаме две юношески групи до 17 и 19 години и там трябва да се играят истински мачове. Самото българско първенство трябва да бъде поне три, четири идеи по-добро, за да можем наистина ние да сме с големи претенции, да играем на големи първенства.

- Новата схема с повече отбори дава ли повече шансове на тимове като нашия?

- Да, разбира се. Новото си е едно настрана, но ние не е важно само просто да се класираме, а и да направим едно наистина добро футболно представяне. Играчите с които разполагаме показаха не лоши игри до тук. В крайна сметка както и самият Любо Пенев казва “ние каквото можем правим, но накрая играчите трябва да решават”. Наистина и аз съм на същото мнение, защото доста голяма е промяната към добро, но каквото и да си говорим в крайна сметка от всички нас се очакват резултати. Исканият резултат ясно казано е класиране!

Няма коментари:

Публикуване на коментар