неделя, 24 март 2013 г.

Пената: Тимът на Любо прилича на моя от САЩ 94

Легендарният български треньор Димитър Пенев даде интервю пред вестник "7 дни спорт", в което похвали племенника си Любослав, тръгнал по неговия път в националния ни отбор.

Г-н Пенев, впечатли ли ви показаното от националния отбор в мача с Малта?

- Победата е много важна. Видяхте какви бяха условията за игра, лошото време ни изненада всички, но това е професията на футболиста. Това, което се искаше от треньорското ръководството и футболистите, те го направиха - спечелиха точките. Играта беше доста прилична, имаше ред, дисциплина. Всичко това има двойна тежест, предвид всичките тези кадрови промени, които се направиха през последните 1-2 години. Вижда се Любо, че работи последователно, независимо от условията и състоянието на българския футбол в момента.

В този двубой блесна талантът на Александър Тонев, на когото Вие дадохте път във футбола, като треньор на ЦСКА през 2008-а г.

- Очаквах от Тонев да стане добър футболист. Той има качества, основите са положени още като ученик от родителите му. Неговият баща е допринесъл много за неговото израстване. След като минеш през ЦСКА, Левски имаш нужния начален старт. Сега вече играе 2-3 години зад граница. Всичко това той дължи на първите етапи като футболист в мъжките отбори. Нормално е след като е нападател всеки един мач да има голови ситуации и да ги реализира. Срещу Малта го направи. Много рядко се е случвало играч на националния да вкара хеттрик. Както в миналото, така и напоследък. За последно го направи Бербатов.

Треньорът на гостите Пиетро Гедин заяви, че все още не осъзнаваме колко сме силни и случи ли се това ще стане страшно за противниците ни. Толкова ли сме силни наистина?

-Треньорът на Малта избърза. След мача с нас ще отиде в Дания, в Италия, да видим тогава какво ще каже за тези отбори. Според мен изрече тези думи за да се оправдае за загубата. Подобни тези не са много полезни за отбора. Знаем, че Любо държи да израстваме постепенно.

Срещу Дания ли ще е мачът, в който ще разберем колко сме силни?

- Труден ще е този двубой. Дания, Холандия, Швеция винаги са били трудни противници за нас като балкански отбор. Ако играят срещу някой от грандовете, например Германия, се знае, че трудно ще спечелят. Но срещу нас са фаворити, и се радваме и на равенства. Много сложно ще ни бъде в Копенхаген, дано имаме късмет. Той идва когато се играе дисциплинирано и играчите изпълняват своите задачи. Треньорите също трябва да подходят максимално отговорно.

Ще окаже ли влияние фактът, че до този момент не се мислеше толкова за точки и класиране, докато сега тази реална възможност може да скове футболистите?

- Любо е дал на играчите добра основа по отношение на теория, разговори. Въпреки че няма много време на разположение да работи с тях. Футболистите са професионалисти и напоследък демонстрират, че над 50 % си вършат работата. Не само в националния отбор, ами и в клубовете си. Иначе Любо нямаше да ги повика.

Настроението сред нацията е приповдигнато заради добрите игри и отличната работа на Любо Пенев. Започват да се чуват сравнения с големия отбор от САЩ'94. Като селекционер на онзи отбор какво мислите по въпроса?


- Не е редно да ги сравняваме двата състава. Но някои от сегашните може да са по-добри от някои, които тогава бяха в групата. Сега Любо разполага с 26 футболисти, по моето време и аз ползвах горе- долу толкова.

Треньорският ген явно е доста силен във фамилия Пеневи.

- Любо показа треньорски качества. Още първите му стъпки бяха добри. Тогава беше млад, а сега са други времената, бизнесмените собственици на клубове решават еднолично. Докато БФС му дава пълна възможност да работи спокойно и Любо вече знае много неща от треньорската професия. Доста от неговите методи ми харесват, не само на мен, а и на много други специалисти. Основното е това, което е променил в съзнанието на футболистите. Трябва да има ред, дисциплина и самоуважение. Взаимно уважение, защото националната гордост е една, клубната е друга.

Това оначава ли, че сте оптимист за класиране поне на бараж?


- Дори и когато съставът ни съвсем не е бил в ред, сме били оптимисти. Това ни е заложено на футболните хора. И този път няма никаква разлика.

Като почетен президент на ЦСКА, как ще коментирате фактът, че "червените" нямат нито един национал. Не е ли срамно това за 31-кратен шампион на България?


- И друг път е имало такива етапи. Имало е, обаче, и десетки случаи, когато 80-90% от националния отбор е бил съставен от играчи на ЦСКА. Една въртележка за 1-2 години в даден клуб дава голяма промяна в подрастващото поколение. Искаме да влезем в Европа, но от там взимаме само кризата. Привличаме чужденци, които дори не са тренирали, взимаме ги за звезди, а те не са това, което очакваме. Много сме уязвими в това отношение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар