вторник, 23 ноември 2021 г.

Четвъртите в света изиграха велики мачове, които и до днес топлят българския запалянко

През 1994 г. нашите футболни национали накараха цялата нация да се гордее и да празнува по улиците до зори. Четвъртите в света изиграха велики мачове, които и до днес топлят българския запалянко.

Когато България излиза срещу Нигерия на 21 юни 1994 година, единствената цел е първа победа на световно първенство в историята за нашите. В Пеневата чета цари оптимизъм. Всички са сигурни, че африканският тим е идеална мишена за постигане на първи три точки в групова фаза на мондиал.

Нашият отбор е пълен със звезди като Стоичков, Балъков, Лечков, Костадинов, Трифон Иванов и други. Нигерийците обаче също не са за подценяване. Само няколко месеца по-рано те са спечелили африканската купа. Младият нигерийски дебютант Емануел Амунике вкарва два гола във финала за 2:1 над Замбия. Голмайстор на турнира на Черния континент става Рашиди Йекини. Той завършва с цели 13 попадения и определено плаши българската отбрана. Ето какво споделя нигерийската звезда в дните преди мачовете с България, Аржентина и Гърция:

"Много уважавам Аржентина. Отборът им има голям опит, но също има проблем с тактиката. В българския отбор има ярки индивидуалности като Костадинов, Балъков, който познавам много добре. Като цяло обаче българите не са добър колектив. За Гърция нямам особено представа. Групата ни е добра и вярвам, че ще се представим добре", отсича Йекини, роден на 23 октомври 1964 година. По това време той рита за португалския "Витория" (Сетубал). Година по-рано е нанизал 34 гола в шампионата на Португалия.

На 6 юни Пеневата чета е изпратена подобаващо на летище София. С лични почести от президента Желю Желев и военни почести българските национали се качват на самолета за Ню Йорк. "Вашите победи могат да помогнат за единението на нацията", надъхва ги Желев, след което връчва националния флаг лично на капитана Боби Михайлов.

"Надявам се да потвърдим, че участието ни на световните финали не е случайност и заслужено сме извоювали това право", казва звездата на отбора Христо Стоичков. 25 часа продължава пътуването до лагера в американския град Остин. "Убихме се от път, изгубихме представа за времето. Не сме имали време да разгледаме каквото и да е. Забихме се в хотела да спим. Само мога да видя от прозореца, че има и небостъргачи, и по-малки къщи", предава по телефона Боби Михайлов пред родните медии. Той има проблем с лакътя, но успява да се излекува за така важния първи мач срещу Нигерия.

"Стоим си в хотела, защото навън е адска жега, над 35 градуса", казва друг национал - Петър Александров, в дните преди двубоя. В последната си контрола на американска земя нашите бият със 7:1 сборен отбор на град Остин. Това е първа победа за България през календарната 1994 година.


Нигерийците са респектирани от нас. Една от звездите им, Даниел Амокачи, казва преди срещата:

"Хората в Нигерия смятат, че България ще бъде първа в нашата група. Не трябва да подценяваме този отбор. Ще дадем всичко от себе си, за да вземем поне точка. Не се страхуваме от българите. Гледал съм единствено мача им срещу Франция. Мисля, че са много добри в мисленето, умеят да работят с мозъка си. Защитниците им са умни", смята Амокачи.

Последната дума има Пената, който е категоричен: "В последния момент възникнаха някои проблеми, но се надявам да ги преодолеем. Нигерия е отличен отбор с добро самочувствие. Неслучайно е африкански шампион. Всички очакват от тях да направят изненадата на световното, но от нас зависи как ще тръгнат. Надявам се на победа, тя е най-добрата възможност да играем спокойно в следващите мачове".

Големият мач с Нигерия е на стадион "Котън Боул" в Южен Далас и на трибуните се изсипват близо 45 хиляди души.

Мачът се превръща в истински кошмар за "лъвовете". Йекини ни опъва мрежата още в 21-ата минута. Следват голове на Амокачи до почивката и Емануел Амонике през втората част за крайното 3:0. Медиите в България разкъсват отбора от критики. "Голям резил се задава от Далас" е водещото заглавие на първия спортен ежедневник тогава - "7 дни спорт".

"Атмосферата в отбора е лоша", казват единодушно играчите след мача.

"Играта беше равна през първото полувреме, но непростими пропуски ни провалиха. Ако бяхме открили резултата, на полувремето щяхме да водим. Очаквах след почивката Стоичков и Костадинов да играят по-бързо, но не го направиха. Вторият гол доведе до спад в нашия отбор. Не знам защо при него реферът не даде чиста засада", оплаква се Пената след загубата. "За нас все още не всичко е загубено. Ще играем за победа срещу Гърция. Видя се, че този отбор с нищо не ни превъзхожда", уверен е треньорът.

"Уж играем дълго време заедно в защита, а се получи неразбирателство. Просто не мога да разбера защо", тюхка се Емил Кременлиев.

"Започваме зле, но дано завършим добре. В Мексико '86 беше обратното - стартирахме добре и завършихме лошо. Може би играем най-бавния футбол на първенството в Америка, но халфовете ни са такива", оправдава се капитанът Боби Михайлов. Стоичков хвърля вината изцяло върху реферите, след като негов гол от фаул е отменен: "Когато неопитни съдии свирят толкова важна среща, не е добре", избухва Камата.

"Българите сами направиха мача лесен за нас. Те не се натегнаха достатъчно, а ние играхме по-бързо от тях. Никога не очаквах, че ще победим България", признава един от голмайсторите - Амокачи.

Погледите на всички българи са вперени към предстоящия мач със съседите от Гърция...

Нашите плашат да бойкотират световното

Месец преди началото на световното първенство в Щатите страхотен скандал назрява в българския лагер. Нашите национали заплашват да не пътуват за Америка, а причината за това са пари. Проблемът са неизплатените премии за класирането на мондиала.


"Проблем с премиите няма", категоричен е старши треньорът Димитър Пенев. Играчите не са на това мнение. Те настояват да получат по 100 хиляди долара премия, както им било обещано от експрезидента Ларгов и заменилия го шеф на БФС Валентин Михов. Изпълкомът се отрече от тази сума и предложи футболистите да си разделят общо 270 хиляди долара. Пенев до последно не обявява кои ще заминат за Америка заради скандала.

Той опитва да тушира напрежението, като води играчите в Румъния на контролата им с Нигерия. В северната съседка акостира група от 27 футболисти, които до този момент се готвят в Драгалевци и Панчарево. Румънците бият нигерийците без проблем с 2:0. Помощник-треньорът на нашите не успял добре да анализира противника. През целия мач той се пазел от хартиените топчета, с които го замерял Трифон Иванов.

Стоичков: Ще оправим работата

Тогавашният президент на ФИФА Жоао Хавеланж прави любопитно изявление в дните преди старта на световното първенство в САЩ. Той смята, че Нигерия е фаворит в турнира.

"Централният нападател Рашиди Йекини е много добър. Нигерия може да изненада всички. Не си мислете, че ще има много загуби", отсича Хавеланж. Не на същото мнение са българските звезди преди мондиала.

"Седем-осем години се трудим упорито. Време е вече това талантливо поколение да направи нещо сериозно. На повечето от играчите в нашия тим им остава малко време във футбола. За първия мач ще кажа на нашите почитатели да не се притесняват. Ние ще оправим работата", казва Христо Стоичков.

"Ако не се отдадем 90 минути, няма да имаме шанс. Нигерийците разполагат с няколко много силни играчи. Като отбор също са много добри. Уважаваме ги, но не се плашим от тях. Няма да е лесно срещу тези физически здрави защитници. Твърдо вярвам в нашата победа, но и равен мач няма да е лош резултат", прогнозира Емо Костадинов.


"Притеснявам се малко, защото нигерийците са високи, мощни, разчитат на физическата си сила при статични положения. Оттам може да дойдат опасностите за нас. Прогнозирам наша победа с 2:1, може и с 1:0, но не казвам, че няма да имаме проблеми", са думите на Златко Янков преди мача.

Няма коментари:

Публикуване на коментар