събота, 27 октомври 2012 г.

В памет на един велик футболист от САЩ 94


Бившият нигерийски национал Рашиди Йекини почина на 5-ти май тази година на 48-годишна възраст. Нападателят, който вкара първия гол за Нигерия при победата с 3:0 над България на световното в САЩ 94. Тогава той оплете ръцете си в мрежата и създаде незабравим телевизионен кадър в историята на футбола.

В последните години Йекини имаше психични заболявания. Той страдаше от раздвоение на личноста, депресия и неврологични проблеми. В последните години Йекини живееше сам, въпреки че имаше три съпруги и три деца. Бившият нигерийски национал беше вярващ мюсюлманин.

В Европа нападателят изкара 4 години като играч на Витория (Сетубал). Последваха периоди в Гърция, Испания, Швейцария и Саудитска арабия, преди да дойде и оттеглянето му през 2003 година с нигерийския тим Джулиус Бергер. Йекини се завърна за малко в игра през 2005 година, изигравайки няколко мача за Гейтуей Юнайтед.

С 37 гола в 58 мача за Нигерия Рашиди Йекини е рекордьор по отбелязани попадения за националния отбор. Участвал е на световните първенства през 1994 и 1998 г. и на олимпийските игри в Сеул през 1988 г. Със Суперорлите печели Купата на Африканските нации през 1994 г., година по-рано става първият нигериец, обявен за Футболист №1 на Африка.



Няма коментари:

Публикуване на коментар