събота, 31 октомври 2015 г.

Стоичков - феномен в анкетите на ФИФА за футболист №1

Организаторът на престижното отличие "Златната топка" публикува интересни факти около най-ценната индивидуална награда. 


Статистическите данни започва с името на не кого да е, а на българина Христо Стоичков.Той оглавява краткия списък с играчи, които са били на първо или второ място за “Златната топка” (или за футболист №1 в света на ФИФА до 2010 г.) в години на мондиали, без да са играли във финала. 

ФИФА припомня, че през 1994-та четвъртият в света българин стана играч №2 на планетата. В същата година той вдигна и “Златната топка”. 

Наред със Стоичков другите изключения са Лео Меси и Кристиано Роналдо. През 2010 г. Меси е №1 в света, макар да отпадна с Аржентина на четвъртфинал на мондиала в ЮАР. През миналата година Роналдо бе коронясан за най-добър футболист на планетата, а Португалия не прескочи групите на световното в Бразилия. Абсолютен куриоз е победителят в анкетата през 1978 г. Кевин Кигън, без изобщо да е играл на мондиала в Аржентина.

Стоичков фигурира и в друга статистика на ФИФА. Той е два пъти втори в света - през 1994 г. след Ромарио и през 1992 г. след Марко ван Бастен. Само Роналдо и Меси имат повече втори места (по три) в класацията на ФИФА. Освен Камата по два пъти подгласници са били Дейвид Бекъм, Тиери Анри, Шави, Андрес Иниеста и Денис Бергкамп, но те никога не са вземали “Златна топка”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар