сряда, 17 юли 2013 г.

Цанко Цветанов уволнен незаконно, осъди Етър

Бившият старши треньор на Етър 1924 Цанко Цветанов спечели делото си срещу Етър 1924 за дисциплинарното уволнение в края на миналата година. Съдът обяви решението на турските шефове за незаконно и го отмени, а на свой ред Цанко Цветанов осъди клуба за обща сума от 26 580 лева.Сагата между мажоритарния собственик Фейзи Илханлъ и треньора започна още в третия кръг след влизането на тима в „А” група при загубата от Берое с 0:1 с автогол на Костадин Гаджалов в последната минута. Турските шефове обявиха Цветанов в продажба на мача, като впоследствие бронзовият медалист от САЩ`94 два пъти бе уволняван и връщан на работа. В крайна сметка на 15 октомври м.г. Цанко Цветанов бе дисциплинарно уволнен за „действия, уронващи престижа на клуба”.

Мотивите са подробно обявени в решението на Великотърновския районен съд – „публични изяви в медиите срещу турския собственик”, „дискриминация, основана на народност, произход и материално положение” на собственика, провалено пътуване за приятелска среща в Турция на 12 октомври, слаби резултати в представянето на отбора и др.

На свой ред Цанко Цветанов заведе дело срещу клуба за решението. “На 14 декември внесох иск, с който настоявам да бъде признато за незаконосъобразно дисциплинарното ми уволнение”, съобщи тогава Цветанов, като поиска и да му бъдат изплатена и петцифрена сума за неполучени заплати и по допълнително споразумение.

Със свое решение, влязло в сила на 9 юли т.г., Великотърновският районен съд обяви, че „признава за незаконно по реда на чл.344, ал.1, т.1 от Кодекса на труда дисциплинарното уволнение на Цанко Цветанов и като такова го отменя”, информира sport-vt.

Съдът осъжда ПФК Етър 1924 да изплати на треньора общата сума от 26 580.05 лв. От нея 7757.21 лв. са обезщетение, че е останал без работа след незаконното уволнение, 18 079.90 лв. за неплатени трудови възнаграждения и по допълнително споразумение (за влизането в „А” група), 262.94 лв. за неползван отпуск и 480 лв. адвокатски хонорар.

Отделно ПФК Етър 1924 е осъден да заплати на Великотърновския районен съд държавни такси в общ размер на 1163.45 лв. върху уважените искове.

Преди Цанко Цветанов, който в момента е помoщник-треньор на “Ботев” (Пловдив), великотърновският клуб бе осъден и от почти всички освободени футболисти, както и от помощник-треньора Калоян Чакъров, масажисти и служители. Последните две дела, които излязоха този месец, бяха на Венцислав Димитров за 2820 лв. и на Четин Садула за 1400 лв. Ищците обаче на практика няма откъде да получат присъдените суми, тъй като клубът на практика съществува само на хартия. Мажоритарният собственик Фейзи Илханлъ през май взе цялата власт, като освен президент стана и изпълнителен директор, после обяви, че спира да финансира клуба и се прибра в Турция, клубът спря участието си в първенството, а лицензът му бе отнет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар